Skip to content

Åsvær fyr

aasvaerfyr01

Åsvær fyr ligger på Andersbakken utenfor Dønna, der Åsværfjorden starter. Faktisk ligger det to fyr der, et som er i bruk og det gamle, kondemnerte.

Fyrstasjonen har et 18, 5 m høyt konisk formet støpejernstårn på en sokkel av kraftig, hugget stein. Silhuetten av det høye tårnet har en dramatisk virkning i havgapet. Fyret ble automatisert og avfolket 1980.  Anlegget omfatter bolig, maskinhus/uthus samt vei og to landinger. Ruinen etter et tidligere fyr ligger på en høyde litt bortenfor støpejernstårnet. Denne fyrbygningen ble kondemnert etter uvær i 1917 før støpejernstårnet ble satt opp. Les mer hos Norsk fyrhistorisk forening.

Her er en av de mange historiene fra Åsvær fyr da det var bemannet og huset ble tatt av stormen.

Åsvær er fredet som landskapsvernområde i kystvernplanen for Nordland. Hele været er en opplevelse!

aasvaerfyr01

Picture 1 of 18

Comments are closed.